Hevosten hoito

Hevosten ruokkimisesta ja ulkoiluttamisesta, tallin siivouksesta ja hevosten perushoitotoimenpiteistä vastaa tallin henkilökunta. 

Hevoset kengitetään säännöllisesti ammattitaitoisen kengityssepän toimesta. Tarvittaessa hevoset hierotaan ja hoidetaan esimerkiksi laserilla. Teemme läheistä yhteistyötä eläinlääkäreidemme kanssa. Eläinlääkärimme tarkkailee hevosia säännöllisesti hevosten tehdessä töitä. Mahdolliset toimenpiteet ja tukihoidot suunnitellaan yhdessä. 

Hevoset rokotetaan säännöllisesti rokotusohjelman mukaisesti jäykkäkouristusta ja hevosinfluenssaa vastaan. Näin saamme ylläpidettyä laumaimmuniteettia, joka suojaa myös heikompia yksilöitä. Hevosista otetaan lantanäytteet ja tutkimustulosten mukaan madotusta tarvitsevat hevoset madotetaan. Syksyisin kaikki hevoset madotetaan sopivalla valmisteella. Tämä madotuskäytäntö on viimeisimpien ohjeistuksien mukainen. 

Hevosten hampaat hoidetaan hevosen tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Tarvittaessa hevosen hammashoidon tukena muun muassa huuhdellaan hevosen suu vedellä päivittäin. Käymme keskustelua ammattilaisten kanssa hevosten hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä koko ajan.

Ratsastuskoulutoiminnassa on tärkeää jokaisen oppilaan omalta osaltaan pitää huolta, että hoitaa hevosen annettujen ohjeiden mukaisesti ja kohtelee hevosta neuvojen mukaan. Hevosen hoitamiseen ennen ja jälkeen ratsastuksen tulee varata riittävästi aikaa. Hevosen tulee olla puhdas ja varusteet oikein laitettuna. Ratsastuksen jälkeen hevoskohtaiset hoitotoimenpiteet, esim. kylmäykset, linimentit jne. tulee tehdä huolellisesti. Apua kannattaa aina pyytää ja neuvoja kysyä, mikäli olet yhtään epävarma varmista oletko ymmärtänyt oikein.

Ratsastustunnille valmistautumiseen ja tunnilta talliin palaamiseen on jokaiselle hevoselle omat hoitotoimenpiteet. Kun hevoset hoidetaan ohjeiden mukaan, jokainen hevonen saa yksilöllisen hoidon. Jokaisen tulee tutustua hevosten hoito-ohjeisiin ja noudattaa niin opettajan kuin avustajien antamia ohjeita.

Huolellisella hevosten hoidolla on suuri vaikutus hevosten hyvinvointiin. Tämä on asia, johon vain me ihmiset voimme jokainen omalta osaltamme vaikuttaa!