Hevosten varusteet

Hevosten hyvinvointiin liittyy myös sopivat varusteet. Loimet sovitetaan hevosille ja hevoset loimitetaan sään/tarpeen mukaan. Oikein sovitettu ja kiinnitetty loimi on hevoselle mukavin ja turvallisin. 

Hevosilla on hevoskohtaiset suitset ja satulat, jotka on säädetty ja sovitettu hevoselle sopiviksi. Monella hevosella on kahdet kuolaimet, joita vaihdellaan säännöllisesti hevosen suuterveyden ylläpitämiseksi. Useimmilla hevosilla ei ole turpahihnaa arkikäytössä. Tämä auttaa mm. ehkäisemään sitä, etteivät hampaat paina poskien herkkä ihoa. Hevosen on myös helpompi kielellään tai leukojaan liikuttamalla korjata harjoitteluvaiheessa olevaa ratsastajan ohjastuntumaa hevoselle mieluisammaksi. Osa hevosista voi tuntea olonsa epämukavaksi, jos turpahihna painaa pään alueen hermopisteitä. Osa hevosista liikkuukin rennommin ilman turpahihnaa, kun pään ja suun alue on rennompi. Joillakin hevosilla on turparemmi mm. vakauttamassa kuolainta.

Satulat sovitetaan jokaiselle hevoselle ja sopivuutta tarkkaillaan. Satulahuopa ja mahdollinen romaani tai pehmuste on aseteltava huolellisesti satulan alle. Opettaja tarkastaa satuloinnin ja tarvittaessa varusteiden asettelu korjataan. Tämän tarkoituksena on taata varusteiden sopivuus ja hevosen hyvinvointi. Satulavyöt, vatsapanssarit ja näihin mahdollisesti kuuluvat pehmusteet kiinnitetään huolellisesti ja hellästi. Ratsastajien on hyvä seurata avustajien ohjeita ja osallistua tallilla pidettäviin kursseille, jotta varustaminen hevosen hoitamisen ohessa olisi mahdollisimman miellyttävä tilanne niin hevoselle kuin ratsastajalle.

Hevosilla on käytössä jalkasuojat suojaamaan jalkoja esimerkiksi mahdollisilta kolhuilta. Suojat tulee pukea hevoselle huolellisesti ja tarvittaessa kysyä apua. Suojia ei tule kiristää niin tiukalle, kuin mahdollista! Opettaja ja avustajat voivat tarvittaessa korjata suojien kiinnityksen.

Hevosille on omat loimet niin ulko- kuin sisäkäyttöön. Loimi on hevoselle miellyttävä ja turvallinen, jos se on oikein puettu. Niin loimen pukemiseen kuin riisumiseenkin on omat käytänteensä ja näitä annettuja ohjeita tulee jokaisen noudattaa.

Jokaisella hevosella on omat harjat ja harjoja säilytetään nimetyssä sangossa harjasangoille tarkoitetulla paikalla. Sangot palautetaan aina heti käytön jälkeen omalle seinäpaikalleen. Lattialle jätetyt sangot voivat joutua hevosen jalkoihin ja aiheuttaa säikähtämisen. Sangot menevät helposti myöskin turhaan rikki huolimattomalla käsittelyllä.