Ruokinta

Hevosen tulee saada hyvälaatuista ravintoa, useamman kerran päivässä. Pääravintoa on heinä. Heinän tulee olla hyvälaatuista ja sitä on annettava riittävästi. Hevosella tulee olla tarjolla puhdasta juomavettä. Heinäruokinnan lisäksi hevonen tarvitsee kivennäiset ja suolaa. Heinäruokinnan tukena voidaan käyttää väkirehuja, eli kauraa ja teollisia täydennysrehuja.

Meillä hevoset ruokitaan heinällä neljä kertaa päivässä. Heinät tulevat tutuilta heinäntuottajilta. Heinää tulee aina heinänjakoa varten kuormaa tehdessä arvioida myös aistinvaraisesti. Tarvittaessa hankitaan mm. kaviokuumeherkille vähäsokerista heinää. Riittävällä heinämäärällä ja riittävän lyhyillä ruokintaväleillä pystytään varmistamaan mahdollisimman luonnollinen ravinnonsaanti. Luonnossa villihevoset käyttävät ruoan etsimiseen ja syömiseen ainakin 10 tuntia, eräiden tutkimusten mukaan jopa noin 16 tuntia vuorokaudesta. Riittävä heinämäärä ja lyhyet ruokintavälit auttavat ehkäisemään myös esimerkiksi sitä, ettei mahahapot ärsytä hevosen mahan herkkää epiteelikerrosta ja aiheuta näin ollen haavaumia, kipua ja epämiellyttävää oloa. 

Hevosilla on ämpärijuotto tallissa. Vedenpaine on niin heikko, ettei automaattikupeilla voitaisi taata riittävän suurta veden virtausnopeutta. Ämpärijuotto on hyvä keino myös tarkkailla jokaisen hevosen vedenkulutusta, eli että hevonen juo riittävästi. Usein esimerkiksi hevosen sairauden oirehtiminen alkaa juomattomuudella. Ulkona hevosilla on juomavedet. Kesällä erityisesti tulee huolehtia siitä, että juoma-astiat pysyvät puhtaina ja vettä on riittävästi tarjolla koko ajan. Juoma-astiat tulee sijoittaa siten, että jokainen hevonen voi käydä juomassa helposti ja turvallisesti.

Hevoset saavat normaalisti väkirehut kerran päivässä aamuruokinnalla. Tällöin annetaan myös kivennäinen ja suola. Kaikki hevoset eivät suostu käyttämään suolakiveä, joten antamalla suola väkirehujen kanssa varmistetaan riittävä suolan saanti. Laidunkaudella hevosten loma-aikoina laitumilla on kivennäisastiat ja suolakivet. Väkirehuina hevoset syövät kauraa. Tallilla on kauranlitistäjä, litistetty kaura sulaa hevosen ruoansulatuselimistössä helpommin. Lisäksi hevoset saavat Basic-täydennysrehua. Mikäli hevonen tarvitsee, väkirehut annetaan myös päivällä, näin tehdään esimerkiksi iäkkäämpien hevosten kanssa.