Netiketti

Etelä-Pohjanmaan Valmennustallin nettietiketti eli Netiketti

Netiketillä tarkoitetaan internetissä noudatettavia käytöstapoja. Internetissä pätevät Suomen lakien lisäksi myös kaikki arkielämän käyttäytymissäännöt.

Netissä on helppoa ilmaista oma mielipiteensä. Sananvapaus onkin oikeus, jota kannattaa käyttää. Muista kuitenkin, että ketään ei saa loukata. Netti saattaa vaikuttaa kasvottomalta paikalta, jossa on helppo sanoa toiselle ilkeitäkin asioita suoraan. Jokaisen nettipäätteen ja ruudun takana on kuitenkin toinen ihminen, jolla on tunteet. Hyvä periaate on, että netissä ei sanota tutulle tai tuntemattomallekaan ihmiselle mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa hänelle kasvotusten.

Kiusaaminen, syrjiminen ja ikävät kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Käyttäydy siis muita kohtaan samoin kuin toivoisit itseäsi kohtaan käyttäydyttävän.

 Jokaisella on oikeus päättää omasta julkisuuskuvastaan. Kenestäkään toisesta ei saa jakaa kuvia tai tietoja ilman lupaa, eikä toisen nimellä saa esiintyä. Muista, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista kivalta.

Asiallinen ja huomaavainen käytös Internetissä on vähintään yhtä tärkeää kuin asiallinen käyttäytyminen kasvokkain käytävissä keskusteluissa!

 Netiketti on suunniteltu yhteistyössä Lakeudenportin Ratsastajat ry:n kanssa ja on käytössä myös seuralla.

Etelä-Pohjanmaan Valmennustallin asiakkaana, edustajana ja tapahtumissa/tallilla vierailevana lupaan noudattaa näitä ohjeita kaikessa nettikäyttäytymisessäni:  

1. OLE REHELLINEN. Jokainen vastaa omista teoistaan internetissä. Mieti aina mitä teet tai sanot. Toimi rehellisesti.

2. KUNNIOITA TOISIA KÄYTTÄJIÄ. Mieti, mitä kirjoitat nettiin. Haluaisitko lukea itsestäsi asioita, joita olet kirjoittamassa toisesta? Älä loukkaa toisia käyttäjiä. Ole kohtelias.

3. Kirjoita nettiin vain sellaisia asioita jotka voit sanoa myös kasvotusten. Ikävät asiat on aina parempi jutella kasvotusten.

4. Kun julkaiset kuvia, olethan kysynyt luvan myös kuvassa olevalta.

5. Jokaisella on oikeus omiin ajatuksiin ja mielipiteisiin.