Varustaudu oikein

Ratsastajan pukeutuminen ja turvavälineet 

Ratsastajan on aina käytettävä kypärää. Kypärän tulee olla VG1-tyyppihyväksytty, sopivan kokoinen ja kunnolla kiinnitetty. Tallilla on muutama lainakypärä, joita säilytetään satulahuoneessa.

  1. Housujen on hyvä olla joustavaa, muttei liukasta materiaalia ja malliltaan sellaiset, ettei niissä ole hankaavia saumoja.
  2. Ratsastukseen parhaiten soveltuvat jalkineet ovat ratsastus- tai kumisaappaat. Turvalliset ratsastuskengät ovat tukevat ja niissä on oltava pieni korko, joka estää jalan luiskahtamisen jalustimen läpi.
  3. Vaatteissa ei saa olla mitään, mikä voisi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni esimerkiksi pudotessa. Kauluri sopii ratsastukseen, kaulahuivi ei. Käytä mahdollisuuksien mukaan vartalonmyötäisiä vaatteita, jolloin opettajan on helppo korjata istuntaasi.
  4. Ohjat saattavat hiertää sormiin haavoja, joten ratsastaessa ja turvallisuussyystä myös talutettaessa on käytettävä hanskoja.
  5. Turvaliivi suojaa ratsastajan rintakehää ja sen käyttö on suositeltavaa estetunneilla ja maastoretkillä. Turvaliivin on oltava sopivan kokoinen, CE-merkitty ja siinä pitää olla  
    SS-EN 13158 -merkintä. 
  6. Pukeudu aina riittävän lämpimästi, sään mukaan.
  7. Neuvottele raipan ja kannusten käytöstä opettajan kanssa.
  8. Sido pitkät hiukset kiinni. Purkan syönti ei kuulu ratsastustunnille.

Muistattehan säänmukaisen pukeutumisen erityisesti talvella!

Pukeudu aina riittävän lämpimästi, sään mukaan. Talvella ratsastaessa kannattaa unohtaa hienostelu, sillä lämpimänä pysyminen on kaikkein tärkein asia. Kovalla pakkasella ainakin varpaat, sormet, korvat ja polvet kannattaa suojata huolella.

Talviratsastukseen suosittelemme lämpimiä toppavaatteita/haalaria sekä tarpeeksi suuria kannallisia talvikenkiä, joihin mahtuu villasukat Kovalla pakkasella on mukavampi pukea kunnon rukkaset kuin palelluttaa sormensa hansikkaissa. Kypärän alle puetaan kypärämyssy tai ohut pipo. Kauluri sopii ratsastukseen, kaulahuivi ei. Kerrospukeutuminen kannattaa, sillä vaatteita voi sitten vähentää jos tulee kuuma.