Miten kilpailuihin tehdään hevosjaot?

Kun järjestetään kilpailuja, miten niihin tehdään hevosjaot, kuka milläkin kisaa?

Ratsastuskilpailuihin ratsastaja saa aina toivoa itselleen ratsua, lopulliset hevosjaot tekee Jutta. Hevosjakoon vaikuttaa aika lailla samat tekijät, kuin ratsastustunnillekin jakoon, mutta kisoissa on toki vielä omat erityispiirteet.

Osa ratsastajista harjoittelee ratsastustunneilla useamman kerran viikossa ja kilpailut kuuluvat osana heidän harjoittelu- ja tavoitesuunnitelmaan. Näin ollen usein valikoituu ratsuiksi ne hevoset, joilla on eniten harjoitellut kisojen alla.

Kilpailutilanteessa osa hevosista käyttäytyy eri tavalla kuin normaalioloissa ratsastustunnilla, vaikka kilpailut ovatkin kotitallilla. Näin ollen kilpailuissa voi olla, että estekorkeus on matalampi kuin harjoituksissa. Ratsastajan suosikkihevonen voi olla niin innokas kisatilanteessa, että ratsastajan taidot eivät vielä riitä kisaamaan juuri toivehevosellaan niin, että tilanne olisi miellyttävä ja turvallinen molemmille.

Joskus voi kisoja edeltävinä päivinä tai samana aamuna käydä niin, että joku hevonen joudutaan jättämään pois ja hevosjaot muuttuvat vielä tai kisastartit peruuntuvat kokonaan. Tämä on tietenkin valitettavaa, mutta hevosten kanssa tähänkin tulee aina jokaisen varautua!

Kisat ovat harjoittelutilanteita ja tärkeää on se, että tilanne on turvallinen kummallekin, niin ratsastajalle kuin hevoselle. Jo ennen kuin ilmoittautuu kisoihin, on tärkeää jutella asiasta ensin Jutan kanssa ja vasta sitten ilmoittautua ja laittaa hevostoiveet.